Home » Uncategorized » Beste reistijd voor Wenen

Beste reistijd voor Wenen

De beste reistijd om Wenen te bezoeken is eigenlijk nu. Maar het beste moment om Wenen te bezoeken kan ook morgen zijn, of vorige week was ook ideaal geweest. Wenen is namelijk een stad die bruist. Er valt hier altijd wat te beleven, onder welke weersomstandigheden of in welk jaargetijde je de stad ook bezoekt. De stad biedt met prachtige parken, terrassen en wandelroutes genoeg om van een zonnige dag te genieten. Maar als het regent, is er binnen ook genoeg te beleven met gezellige koffiehuizen en mooie musea en theaters. Elk seizoen zijn er andere dingen te doen. De beste reistijd voor Wenen is altijd en hier vind je wat er per seizoen is te doen.

Goedkope citytrip Wenen boeken? Bekijk hier alle aanbiedingen

Weer en klimaat

In geheel Oostenrijk heerst een mix van een gematigd zee- en landklimaat. Dit betekent dat Wenen niet onderhevig is aan extreme temperatuurschommelingen. Het is bovendien een klimaat wat redelijk vochtig is. Het gematigde klimaat maakt dat de stad altijd eigenlijk aangenaam is om te bezoeken. Het kent geen extreme hitte of kou wat het ondragelijk zou maken om op straat te lopen en in de stad te verblijven. Dit maakt dat de stad ook het hele jaar door goed te bereiken is. Op wat winterse buien na die met name het vliegverkeer kunnen vertragen is de luchthaven bijna altijd bereikbaar.

Lente in Wenen

In de lente kan het weer wisselvallig zijn. Het kan snel veranderen van een zonnige lentedag, naar de volgende dag winterse buien met natte sneeuw. Half maart is de kans op sneeuw echt verminderd. De temperatuur loopt in april verder op van in maart gemiddeld 14 ºC graden naar in april gemiddeld 20 ºC graden. Dit loopt naar de zomer toe op met een temperatuur van gemiddeld 25 ºC graden. In de lente valt ook gemiddeld de meeste neerslag in juni met 39 mm. De lente is een mooie periode om Wenen te bezoeken. Het is minder druk en nooit te warm zoals in de zomermaanden kan voor komen. Verder zijn de grote parken en paleistuinen in deze periode op hun mooist met de ontluikende bloemen. Omdat het net wat sneller warmer is dan in België zit je ook al sneller op een terrasje te genieten van een frisse spritzer.

Zomer in Wenen

De zomer is in Wenen gemiddeld warmer dan in België met een temperatuur van gemiddeld 29 ºC graden in Jul en Augustus. In September daalt de temperatuur naar gemiddeld 23 ºC graden. Inde zomermaanden valt ook redelijk wat neerslag met in juli 32 mm en in augustus 22 mm. Hoewel de zomer warme dagen kent in Wenen, is de stad ook goed te bezoeken tijdens de zomermaanden. Het is dan heerlijk terrasjesweer en je kunt genieten van een wandeling langs de Donau. Op de Neuer Markt kun je etenswaren voor je picknickmand kopen en in een van de groene parken die Wenen rijk is heerlijk picknicken. Doordat het warmer is, kun je ook langer in de avond op de terrasjes zitten.

Herfst in Wenen

In de herfstmaanden daalt de temperatuur verder van gemiddeld 19 ºC graden in oktober naar 6 ºC graden in december. Vanaf november worden de eerste dagen met sneeuw geteld. Verder is het aantal mm neerslag minder dan in de lente en zomer met in november maar 20 mm neerslag. De herfst biedt wat meer verkoeling na de soms warme zomer. Wenen kleurt ook prachtig in de herfsttijd. Dit is ook de tijd om de wijngaarden rond Wenen te bezoeken en een van de wijnhuizen en aan te doen. Ook in Wenen worden begin oktober de Oktoberfesten gevierd in het Praterpark. De sfeer is hier gemoedelijk, gezellig en het bier vloeit uiteraard rijkelijk.

Winter in Wenen

In de winterperiode heeft januari de meeste sneeuwdagen met gemiddeld 8 dagen dat er sneeuw valt. De gemiddelde temperatuur in Wenen is dan ook op zijn laagst met 5 ºC graden boven nul overdag. In februari begint de temperatuur weer op te lopen. Wenen in kersttijd bezoeken heeft natuurlijk iets sprookjesachtig, zeker als er ook nog wat sneeuw ligt. In Wenen zijn diverse kerstmarkten of de zogenaamde Christkindl markt waar de sfeer gezellig is. In de weken voor kerst zijn op diverse plaatsen in de stad de kerstmarkten. Een van de meest sfeervolle kerstmarkten vind je bij Schönbrunn slot, verdere zijn er grote kersmarkten bij het Rathausplatz en Freyung.

Meer weten? Lees “Wat te doen in de winter

Jaarlijkse evenementen in Wenen

Wenen heeft als stad ook haar eigen feesten die bijzonder zijn om mee te maken. In veel van de feesten staat in Wenen staat de muziek centraal. Zo is er de Wiener festwochen. Hierbij worden nieuwe opera en klassiek gepresenteerd. De opening op het Rathausplatz is ieder jaar weer zeer spectaculair. Het grootste openluchtfestival in Europa is het driedaagse Donauinselfest. Dit is een festival in de laatste week van juni. Allerlei genres muziek komen hier samen, van klassiek tot pop tot alternatieve muziek. Daarnaast is er ruimte voor kunst en theater. Een feest waarbij het oude Weense lied centraal staat, is het Waen Hean (het Ween horen). Dit feest wordt in de lente gevierd.

Familiefeesten en bals

Praterpark is een plek waar geregeld evenementen worden gehouden. Naast het Oktoberfest is het Praterfest het grootste evenement. Het Praterfest is en feest voor het hele gezin en wordt op 1 mei gehouden. Wenen is de stad van de balfeesten met meer dan 400 bals in het winterseizoen. Van oorsprong organiseert elke beroepsgroep haar eigen bal. Zo is er het bal van de banketbakkers en die van de artsen. 31 december wordt nog steeds het balseizoen officieel geopend. Het belangrijkste bal blijft echter nog steeds die in de Staatsopera. Dit bal wordt traditiegetrouw door de bondspresident van Oostenrijk geopend. Het bal bestaat al sinds 1935. Het bal in de Staatsopera wordt altijd de donderdag voor aswoensdag gehouden. Een bal en de dansen lopen via vaste regels en rituelen. De kledingvoorschriften zijn ook zeer streng. Denk niet dat je hier in je spijkerbroek kan verschijnen. Het bal start met een fanfare en eerst verschijnen de debutanten met de dames in het wit. Een kaartje voor dit bal is als toerist lastig te verkrijgen en kost enkele honderden euro’s.

Citytrip naar Wenen boeken? Vind hier de beste deals

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *