Home » Uncategorized » Is Wenen een dure stad?

Is Wenen een dure stad?

Is Wenen een dure stad om naar toe te gaan voor een stedentrip? Het is ten slotte de stad van de opera, de overdadige paleizen en de luxe winkelstraten. Maar is dit als je als toerist komt ook een dure stad voor jouw manier van een stad bezoeken? Kun je een beetje voordelig genieten of moet je overal meteen je portemonnee voor opentrekken? Wenen is een stad van luxe maar je kunt hier ook leuk terecht voor een voordelige vakantie.

Goedkope citytrip Wenen boeken? Bekijk hier alle aanbiedingen

Stad met een voornaam imago

Doordat het de hoofdstad van het rijk van de Habsburgers was, is Wenen altijd een stad geweest met een voornaam imago. In de oude binnenstad vind je veel gebouwen in barokke luxueuze stijl met marmer en bladgoud ornamenten. Daarnaast is het een centrum van de klassieke muziek met het imposante Staatsopera gebouw als stralend middelpunt. Hierdoor heeft Wenen van oudsher het imago van een rijke stad. Maar het is de vraag of dat dit voor de toerist vandaag de dag ook zo is.

Wenen in vergelijking met andere wereldsteden

Er is onderzoek gedaan welke steden op de wereld er duur zijn voor toeristen om te verblijven en de prijs van het leven daar in het algemeen. De Deutsche Bank brengt jaarlijks een rapport uit “Mapping the world’s prices”. Hierin staan de verschillende prijzen van de steden gerankt. Dit kan om verschillende dingen gaan zoals een kop koffie, gebruik maken van het openbaar vervoer of een kaartje voor de dierentuin. Al deze prijzen geven een goede indicatie van hoe duur een verblijf in een stad kan zijn. Je ziet de prijzen dan ook in vergelijking met andere wereldsteden.

Het verschil tussen een cappuccino in Wenen en Brussel

Wenen komt dan inderdaad als een van de duurdere steden om een vakantietrip te maken uit de bus. Met de gemiddelde prijs van 4,12 dollar komt Wenen in het onderzoek van 2019 op de 20ste plaats. Net onder Londen waar je 4,13 dollar neerlegt voor een cappuccino. Ter vergelijking: Brussel staat in de rij cappuccino’s op de 26ste plaats met 3,90 voor een cappuccino. Het duurst is Copenhagen met een cappuccino van 6,26 dollar. Voor een hotelkamer in een 5-sterren hotel met een mooi uitzicht betaal je volgens de index van de Deutsche Bank in Wenen 716 euro. Hiermee staat de stad op de derde plek. Helemaal bovenaan staat met Milaan met de prijs van 961 euro voor een kamer met uitzicht. Vakantie vieren in Wenen kan dus duur zijn.

Wenen: hoge prijzen én hoge “quality of life”

Met de Quality of Life index staat Wenen echter ook bovenaan, op nummer 5. De kwaliteit van leven in een stad wordt beoordeeld op basis van aanwezige factoren die het leven aangenamer maken. Zo wordt er gekeken naar beschikbare zorg, veiligheid en vervuiling van de stad. Brussel en Amsterdam staan hier lager in de ranking met een plaats 22 en 12. Grappig feitje is dat je een IPhone XS wel goedkoper in Oostenrijk kunt kopen dan in België of Nederland. Hier kost in 2019 de IPhone XS 1480 dollar en in Oostenrijk is het 1469 dollar. Dus niet alles is duurder in Wenen.

Is Wenen een dure stad in vergelijking met andere steden?

Maar kijk je nu naar een weekendje weg, dan staat Wenen ook bovenin bij de prijzen. Met de kosten van een luxe weekendje weg, staat Wenen op de 5de plaats met een prijs van 2067 dollar. De prijs is gebaseerd op een verblijf in een 5-sterren hotel voor 2 nachten, 2 maaltijden in een restaurant, 2 lunches, een aantal drankjes in een cafe, de huur van een auto en wat winkelen waarbij je voor beiden kleding koopt. Dit is 127% duurder dan New York. Brussel staat op de 40ste plek en Amsterdam op nummer 26.

Wenen als stad zo duur als je het zelf wilt maken

Maar dat de stad in sommige opzichten dure prijzen hanteert, hoeft niet te zeggen dat je ook niet voor een klein budget een prima stedentrip naar Wenen kunt organiseren. Allereerst zijn de kosten om naar Wenen te komen goed betaalbaar. Er zijn regelmatig mooie aanbiedingen waarmee je vanaf Brussel naar Wenen kunt vliegen. Als je een beetje zorgt dat je een mooie aanbieding of last minute pakt, scheelt dit aanzienlijk in de kosten.

Goed en goedkoop openbaar vervoer in Wenen

Openbaar vervoer is in Wenen ook veel goedkoper dan in bijvoorbeeld Amsterdam of Brussel. Een maandabonnement kost in Wenen 66,50 dollar. Hiermee staat de stad op de 30ste plaats. Brussel staat hier net onder op de 32ste plaats met 69,70 dollar en Amsterdam staat zelfs op de 11de plaats met 119,30 dollar. Daarom zijn er ook voor toeristen mooie aanbiedingen om in Wenen zelf voordelig te reizen. Zo kun je bijvoorbeeld een dagkaart kopen voor de Vienna Sightseeing bus. Deze Hop On Hop Off bus rijdt tussen de verschillende toeristische bezienswaardigheden. Je kunt hier onbeperkt gebruik van maken als toerist. Verder is er de Vienna Card. Met deze dagkaart kun je onbeperkt gebruik maken van het openbaar vervoer. Daarnaast kun je bij sommige bezienswaardigheden gratis naar binnen of met korting.

Is Wenen een dure stad voor eten en drinken?

Er zijn in Wenen luxueuze restaurants waar je inderdaad voor veel geld kunt dineren. Het is dan ook wel zo dat je echt waar voor je geld krijgt. Maar het is ook best mogelijk om voor minder toch heerlijk te eten in Wenen. Zo heb je ook in het centrum kleine eettentjes waar je prima en voordelig kunt eten.  Schachtelwirt is een klein afhaalrestaurantje waar je typische Oostenrijkse  fastfood eten kunt krijgen. Het zijn snel gemaakte gerechten, maar ook vers en biologisch met gerechten van onder de 10 euro. Daarnaast is bij mooi weer picknicken ook een leuke optie. Je kunt op de Neuer Markt allerlei broodjes, beleg en hapjes kopen, die je dan bijvoorbeeld in het Prater park tijdens een gezellige picknick kunt opeten.

Goedkoop overnachten in Wenen

Een overnachting in een 5-sterren hotel is natuurlijk fantastisch, maar gelukkig kun je ook voor veel lagere prijzen ook prima hotelovernachtingen boeken. Je hebt prima hotels in het centrum die tussen de 60 tot 70 euro rekenen per persoon per nacht. Ook zijn er diverse mogelijkheden in appartementen of airbnb’s met prijzen rond de 30 tot 50 euro per nacht

Citytrip naar Wenen boeken? Vind hier de beste deals

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *