Home » Uncategorized » Wat te doen in Wenen centrum

Wat te doen in Wenen centrum

Ontdek wat er allemaal te doen valt in het centrum van Wenen. De hoofdstad van Oostenrijk is een prachtige stad waar in elk jaargetijde van alles te beleven valt. De stad gelegen aan de Donau is vooral bekend om de barokke bouwstijl met de rijk gedecoreerde gebouwen, de bijzondere muziekgeschiedenis en het heerlijke eten. Wenen heeft een levendig centrum waar alle mooie bezienswaardigheden dicht bij elkaar liggen. Ontdek hier wat je allemaal in Wenen centrum kunt beleven.

Goedkope citytrip Wenen boeken? Bekijk hier alle aanbiedingen

Een verdeling van een stad in districten

Om te weten wat de echte historische kern is van Wenen, waar het ook het leukst is voor de toeristen, is hier een klein uitleg. Wenen is namelijk verdeeld in 23 districten. Dit zijn een soort wijken in de stad, die ook eigen bestuurlijke verantwoordelijkheden hebben op bepaalde gebieden. Elke wijk heeft een naam zoals bijvoorbeeld Leopoldstadt. Het heeft ook een districtsnummer. Dit zie je op straat dus ook regelmatig op bordjes, bijvoorbeeld II Leopoldstadt. De eerste 9 districtsnummers bevinden zich in de kern van de stad. Dit ligt aan de westkant van de rivier de Donau of het Donaukanaal. De districten in de kern liggen allemaal om het district I Innere Stad heen. Dit is het eerste en oudste district van Wenen.

Wat is er te doen in de Innere Stadt, het centrum van Wenen

Dit is het oude centrum van Wenen. Hier vind je dus ook veel historische bezienswaardigheden. De Innere Stadt was ooit in vier delen gedeeld en was omringd door een stadsmuur. De beroemde Ringstrasse aan de ene kant en het Donaukanaal aan de andere zijde, bakenen dit district af. In dit centrum vind je de meeste toeristische bezienswaardigheden. In de Innere Stadt zijn de meeste bezienswaardigheden op loopafstand van elkaar. Verder is er een goede metroverbinding met stations bij belangrijke bezienswaardigheden. Ook kun je de Vienna Sightseeing bus nemen die in het centrum rondrijdt. Je kunt voor deze Hop On Hop Off bus een dagkaart kopen en er dan onbeperkt gebruik van maken deze dag.

De Staatsopera

Wenen is wereldwijd beroemd om de opera en dit gebouw is hier de kern van. Het gebouw is 1869 geopend. Sinds dat moment is het een van de belangrijkste operahuizen in de wereld geworden. Beroemde muziekdirecteuren die leiding gaven waren onder andere Gustav Mahler en Richard Strauss. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het gebouw gedeeltelijk verwoest. In 1955 is het na renovatie opnieuw geopend en in oude glorie hersteld. Bijna dagelijks zijn hier voorstellingen bij te wonen. Overdag is het ook mogelijk een rondleiding te krijgen door dit bijzondere gebouw en even in de coulissen rond te kijken.

Stephansdom

Dit is de grote kathedraal van Wenen. De eerste delen van de kathedraal stonden al in 1147. De toren van de kathedraal is maar liefst 136 meter hoog. In de kathedraal hangt een bijzonder schilderij van Maria. De Maria van Pötsch schildering. Het schilderij komt uit het dorpje Pötsch waar het ooit in de 17de eeuw tijdens de strijd tegen de Turken tranen van bloed had gehuild. Het schilderij is daarop overgebracht naar Wenen om in de kathedraal bewaard te blijven. De overwinning op de Turken in die periode werd ook toegeschreven aan het huilende Mariaportret.

De Pestzuil

In de 17de eeuw leed de Weense bevolking onder de pest. Toen de ziekte overwonnen was, werd deze zuil opgericht. De hele zuil is een kronkeling van beelden, eindigend in een gouden top. De Pestzuil is een voorbeeld van de barokke beeldhouwkunst waar Wenen rijk aan is. De zuil is een duidelijk markeringspunt in de stad en ook een goed punt om af te spreken. Want dit kunstwerk kun je niet gauw over het hoofd zien.

De Hofburg

Dit was ooit de winterresidentie van de Habsburgers en is nu de officiële residentie van de bondspresident van Oostenrijk. In de Hofburg bevindt zich tevens de staatsbibliotheek. Je kunt nu de vertrekken van de Habsburgers nog bezoeken. Leuk voor de fans van de Sissi films is het Sissi museum met natuurlijk haar juwelen en de prachtige jurken. Daarnaast zit ook de Spaanse Rijschool in de Hofburg. Dit is een rijschool met een speciale paardrijdmethode waarin de paarden bijna dansen op muziek. De school was ooit eigendom van de Habsburgers. Nu zijn er voorstellingen met de Lipizzaner paarden, een Hongaars ras wat speciaal voor deze rijmethode worden gebruikt.

Ferstel of Freyung Passage

Wie even van de winkelsfeer van welleer wil proeven en tegelijk de trends van nu wilt bekijken is een wandeling door de Ferstel Passage een idee. Deze 19de eeuwse passage is prachtig gedecoreerd. Je vindt hier veel verschillende winkels en ook de koffiehuizen waar Wenen zo beroemd om is. In de 19de eeuw was een kopje koffie in een Weens koffiehuis een uitje, maar het was ook het ontmoetingsmoment voor mensen. Deze sfeer proef je hier naast heerlijke koffie en gebak.

Het Prater park

In het tweede district II Leopoldstadt ligt een groot park, het Prater. Tijdens een citytrip is een bezoek aan een park zeker aan te raden. Je beleeft hier de sfeer van een stad weer op een hele andere manier. Oorspronkelijk werd dit park geopend als jachtpark voor de Habsburgers, maar het was ook toegankelijk voor iedereen. Dit park bestaat als sinds de 18de eeuw. Tot 1920 werd er nog gejaagd in dit park. Het Prater heeft ook een klein attractiepark met een reuzenrad uit 1897. Het Prater park is verder heerlijk om doorheen te wandellen.

Cultuur snuiven in het MuseumQuartier

Ben je nieuwsgierig naar meer moderne kunst en cultuur in het centrum van Wenen, dan kun je terecht in het MuseumQuartier. Hier vind je moderne en oude kunst musea en expositieruimtes. 60 culturele instellingen zijn hier gevestigd en organiseren hiervan uit diverse culturele evenementen. Er is van alles voor jong en oud. Zo kun je hier een ook het Zoom Kids Museum bezoeken met tentoonstellingen voor kinderen. Verder zijn er ook diverse theatervoorstellingen te bezoeken met nieuw experimenteel theater. Het grote terras in het MuseumQuartier is op zich een mooie plek om even te zitten en te genieten van het moois van cultureel Wenen.

Citytrip naar Wenen boeken? Vind hier de beste deals

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *